Zijn er ziektes door roken


Het is algemeen bekend dat roken invloed uit kan oefenen op de gezondheid van mensen. Kort gezegd houd dit in dat ziektes door roken op kunnen treden. Hierbij gaat het niet alleen om levensbedreigende ziekten, maar ook vatbaarder zijn voor een simpele verkoudheid komt bij rokers veel vaker voor. Uiteraard is het niet iedereen die hinder ondervindt van het roken, maar je moet er wel rekening mee houden dat het vroeg of laat voor kan komen dat je er toch last van zal krijgen.

Mogelijke ziektes door roken


Bij roken wordt natuurlijk de rook geïnhaleerd en dat gaat door je longen heen. Hierdoor zijn het de longen die als ergste vervuild worden door roken. In je longen zitten tal van trilhaartjes die zorgen dat ze schoon blijven. Als je rookt kunnen deze trilhaartjes hun werk niet meer goed doen, omdat de teer in de sigaretten er namelijk voor zorgt dat deze aan elkaar zullen plakken. Longen worden op de langere termijn zwart en vies en ondervinden dus een berg schade. Mensen krijgen hierdoor na een langere periode last van een rokerslong, wat ook bekend staat als COPD.  Verder wordt er natuurlijk bij veel rokers op termijn een tumor in de longen ontdekt, wat betekend dat door de j aren heen longkanker is ontstaan. Niet iedereen met longkanker is een roker, maar wel ruim 90 procent van de mensen met long kanker rookt of heeft gerookt.

Voor ziektes door te stoppen met roken


Zo zie je dat je longen het eigenlijk wel moeten afzien wanneer je een roker bent. Als je de kans op ziektes wilt verkleinen of uit wilt sluiten is het natuurlijk verstandig om niet te roken. Wanneer je al wel rookt kan je ook een oplossing bieden voor jezelf door te stoppen met roken. Om goed te kunnen stoppen zijn verschillende hulpmiddelen en diensten beschikbaar. Dus ook als je de sigaretten en shag aan de kant wilt leggen is er altijd iemand die voor jou klaar staat en sta je er nooit alleen voor. Kies ook voor een gezonder leven en stop met roken om ziektes te voorkomen.